Lehet másképp

Ha azt mondom bármelyik munkavállalónak, hogy munkavédelmi oktatás, biztos lehetek benne, hogy sokfajta reakció érkezik, csak örömmel és lelkesedéssel teli nem. Nem is tudom ezt csodálni, még akkor sem, ha azt gondolom, igenis van létjogosultsága bármelyik cégnél ennek a tevékenységnek, de sajnos valójában ez sok esetben csak akkor mutatkozik meg, ha már megvan a baj, és már nem tudunk vele mit tenni. Nincs annál rosszabb érzés, hogy ha valaki ekkor fordul hozzánk, szakemberekhez, és mondja, hogy mennyire jó lett volna, ha előbb találkozunk, mennyire jó lett volna, ha nem veszi félvállról a dolgokat és rendes, minden részletre kiterjedő oktatást adott volna a munkavállalóknak, részletesen megnevezve, egyes hirtelen fellépő események tekintetében kinek, mi a feladata. Ez ugyanis nem csak nagy károktól szabadíthat meg bennünket, hanem sokszor emberi egészséget és néhány esetben sajnos emberéletet is menthet.

Számos estben találkozunk olyan történettel, amely úgy kezdődik, hogy kötelező, ezért lepapíroztam, de nem gondoltam, hogy tényleg meg kellene tartani az oktatást. Vagy mondjuk, hogy azt hittem mindenki tudja mit kell tennie egy ilyen helyzetben. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az emberek nem tudják, hogy egy-egy hirtelen fellépő veszélyhelyzetben mitévők legyenek, sokszor eluralkodik rajtuk a pánik és ebből hatalmas problémák alakulhatnak ki, még ha mindenki tudná mit kell tennie, mondjuk egy építkezésnél bekövetkezett baleset – elszakadt kábel, lecsuklott állvány, vagy sorolhatnám még a lehetőségeket – esetén, akkor nagy valószínűséggel a kialakult probléma hatása sok esetben észrevétlen is maradna. De ezekben a helyzetekben az eltelt időnek kulcs szerepe van, és ha a beosztottak nem reagálnak azonnal, hihetetlen problémák is kialakulhatnak egy-egy ilyen esetből.

Legyünk tehát körültekintők, hogy ki az a külső partner, aki nem csak egy papírt dug az orrunk alá, különösen olyan tevékenységek esetén, ahol ennek kulcsszerepe van, mint például egy építkezés esetében, vagy egy vegyi anyagokkal dolgozó telephelynél, és kérjünk valódi munkavédelmi oktatást az emberek számára, hogy mi is és ők is biztonságban érezhessék magukat a nap huszonnégy órájában.